Forside Praktisk info Fotoalbum Gæstebog Traditioner Links
 

 Traditioner / Forside /


Brudebuketten

Gommens vigtigste opgave er nok at købe brudebuketten. Her har bruden ikke noget at sige. Men det kan jo være der er lidt hjælp at hente hos svigermor eller veninderne, hvis han ikke er helt sikker i sin sag.

Hvis bare en af blomsterne visner inden parret har forladt kirken, betyder det ulykke, og buketten må ikke sættes i vand, for så bliver ægteskabet kort.

Nogle vælger at kaste buketten ud blandt festens ugifte piger. Den der griber buketten bliver den næste brud. Andre vælger at lægge buketten på en afdød slægtnings grav, hvilket skulle bringe lykke.

Brudeskoene

Bruden må ikke have fået skoene foræret af gommen, dem skal hun selv købe. En gammel skik er at samle kobbermønter til at betalt brudeskoene med.

En mønt i skoen under brylluppet, betyder at bruden aldrig skal mangle penge.

Efter vielsen skal bruden passe godt på sine brudesko, for så længe de er intakte, så længe holder ægteskabet.

Brudevalsen

Brudevalsen skal danses inden midnat. Gæsterne danner ring om det dansende brudepar, og mens de klapper i takt til musikken, går de langsomt mod midten, så brudeparret til sidst står helt tæt og må kysse hinanden for at slippe fri.

Bryllupskagen

Sammen skærer brudeparret kagen for, og de giver hver hinanden den første mundfuld. Hver gæst skal smage kagen, ellers betyder det uheld for både brudepar og gæster.

Kys kys kys

Når gæsterne slår på tallerkenerne skal parret op på stolene og stå mens de kysser. Tramper gæsterne i gulvet, skal parret ned under bordet og kysse. Hvis gommen forlader sin plads, må festens mænd gå forbi bruden og kysse hende. Hvis bruden forlader sin plads, er det kvindernes tur til at kysse gommen.

Klip en tå

Helt så galt skulle det helst ikke gå, men for at gommen ikke skal gøre sine hoser grønne (være bruden utro), bliver gommen indfanget efter brudevalsen, og så bliver tåen klippet af strømperne. Nogle steder får elastikken i underbukserne også lige en tur.

Riv i sløret

Efter brudevalsen er det tid til at festens kvinder river brudens slør i stykker. Jo mere det rives i stykker, jo mere lykke til bruden. For gæsterne gælder det om at få et stykke slør med hjem, det bringer dem lykke.